Wiele wskazuje na to, że spożywanie białka serwatkowego zmniejsza podaż pokarmu, a jego dostarczanie razem z węglowodanami skutecznie obniża poziom glukozy we krwi. Wyniki eksperymentu w eksperymencie 1 podawanie 20–40 g koncentratu białka serwatkowego ograniczyło podaż pokarmu grupa, która zjadła 40 g koncentratu białka serwatkowego, dostarczyła [...]
[...] poziom witaminy D? Poziom witaminy D w organizmie można sprawdzić za pomocą oznaczenia laboratoryjnego poziomu jej metabolitu we krwi. Powszechnie za normalne uważa się wyniki w granicach 30 – 50 nmol/L (12 – 20 ng/mL), jednak dla optymalizacji wielu aspektów stanu zdrowia zaleca się trzymać się górnej granicy tej normy. Często bez [...]
Białko serwatkowe może mieć wpływ na odporność, regenerację po treningu siłowym, biegowym, piłkarskim czy interwałowym. Okazuje się, że ma też wpływ na stres oksydacyjny, który jest nieodłącznym kompanem wysiłku fizycznego. Nadmierne oddziaływanie reaktywnych form tlenu powiązano z przyspieszonym starzeniem się wszystkich tkanek i wieloma [...]
[...] wiemy, iż nawet u osób przebiegających ponad 1,8 km w 6 minut (czyli dobrze wytrenowanych), suplementacja beta-alaniną w dawce 30 mg lub 45 mg na kg masy ciała poprawia wyniki. A mówimy tu o dawce maksymalnej ledwie 3,1 g, bo biegacze mieli masę ok. 70 kg. Biorąc pod uwagę, iż beta alanina jest tania i łatwo dostępna, warto ją wypróbować. [...]
Tłuszcze dostarczają więcej energii w porcji, ale czy są bardziej sycące w porównaniu do węglowodanów? Jakie zagrożenia wiążą się z nadmierną konsumpcją węglowodanów? Przyjrzyjmy się badaniu naukowemu. Co oceniali naukowcy? Naukowcy oceniali wpływ posiłków na wydzielanie greliny, insuliny, sytość i głód. Podawano dwa rodzaje posiłków. 1217 kcal, [...]
[...] 12 tygodni treningu siłowego wykorzystującego serie ze zrzucanym obciążeniem (drop-sety) doświadczyli znacznego spadku 3-MH. Dlaczego warto stosować kreatynę? Te i inne wyniki badań, choć w części pozwalają wytłumaczyć oddziaływanie kreatyny na ustrój człowieka. Nie wszystko jest jeszcze zrozumiałe, jedno jest pewne, kreatyna przynosi zyski, [...]
Część osób sądzi, że nie da się uniknąć raka, chorób serca, cukrzycy lub innych chorób. Nie ma bardziej mylnego poglądu. Z licznych przeprowadzonych badań wiemy, iż mamy bardzo duży wpływ na wystąpienie większości chorób dziesiątkujących ludzkość. Oto jedno z takich badań, dotyczący stylu osób otyłych i ryzyka z tym związanego. Piśmiennictwo: [...]
Cynamon to pyszna przyprawa o silnym działaniu przeciwutleniającym. Kilka kontrolowanych badań wykazało, że cynamon może obniżać poziom cukru we krwi i poprawiać wrażliwość na insulinę. Długoterminową glikemię zazwyczaj określa się mierząc hemoglobinę A1c, która odzwierciedla średni poziom cukru we krwi w ciągu 2-3 miesięcy. W jednym z badań u [...]
[...] Wniosek: dieta antyhistaminowa przynosi szybkie rezultaty u osób cierpiących z powodu pokrzywki. Ograniczeniem jest mała liczba osób biorących udział w badaniu, niemniej wyniki są obiecujące. Referencje: Jee Hee Son, Bo Young Chung, Hye One Kim and Chun Wook Park „A Histamine-Free Diet Is Helpful for Treatment of Adult Patients with Chronic [...]
Czy wiesz, czym są nasiona chia? Niech Cię nie zwiedzie ich niepozorny wygląd. Nasiona chia to prawdziwy miks składników odżywczych. Zawierają mnóstwo niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, przeciwutleniaczy, magnezu, błonnika, cynku, wapnia i wielu innych składników odżywczych. Zacznij dodawać nasiona chia do swojej diety i czerpać z tego [...]
Jak pokazują badania, probiotyki mogą wpływać na poprawę jakości życia osób chorujących na cukrzycę typu II. Dzieje się tak dzięki obniżeniu poziomu cukru we krwi i zwiększeniu wrażliwości na insulinę. Podsumowanie Przyjmowanie probiotyków wpływa na poprawę stanu flory jelitowej, a tym samym usprawnia kontrolę poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu [...]
Białko serwatkowe potrafi zwiększyć chwilowo ilość insuliny, co jest bardzo korzystnym zjawiskiem potreningowym dla sportowców (nasilony transport składników odżywczych do mięśni), jak i dla diabetyków (rozważa się nawet zastosowanie białka serwatkowego w terapii cukrzycy). Regularna podaż protein sprzyja zdrowiu Wyniki: stężenie insuliny po 12 [...]
Przewlekła choroba nerek (PChN) została uznana za główny problem zdrowia publicznego na całym świecie. Oszacowano, iż może dotyczyć nawet 13,4% osób, a ludzi ze schyłkową niewydolnością nerek (ESKD), wymagających leczenia nerkozastępczego może być od 4,9 miliona do ponad 7 milionów. Globalny wzrost zachorowań na tę chorobę wynika głównie ze [...]
Spinning jest to jazda na rowerze stacjonarnym z regulowanym oporem. Pozwala na dokładne odwzorowanie treningu kolarskiego. Rower spinningowy to nie jest pierwsza z brzegu maszyna do treningu cardio (jak stacjonarny ergometr). Po pierwsze każdy rower podlega regulacji tak, jak rowery górskie czy szosowe. Można wyregulować wysokość siodełka, a [...]
[...] wynik w biegu na 800 m, jak również na dystansie 10 km. A jaki dystans można pokonać w 6 sekund i jakie wtedy wystąpi zakwaszenie mięśni? Suplementacja β-alaniną poprawiła wyniki w 10-kilometrowej próbie czasowej i zmniejszyła stężenie mleczanów u osób aktywnych fizycznie. Tak więc suplementacja β-alaniną może mieć decydujące znaczenie przy [...]
Zespół policystycznych jajników (PCOS) to złożone zaburzenie endokrynologiczne, które dotyka 5–10% kobiet w wieku rozrodczym. Poza nieregularnymi miesiączkami hiperandrogenemią (podwyższonym stężeniem androgenów we krwi) i policystyczną morfologią jajników, PCOS jest silnie związany z otyłością ulokowaną w tułowiu (tłuszcz podskórny i wisceralny) [...]
W ostatnich latach wielokrotnie przekonywaliśmy się, że witamina D jest bardziej hormonem, niż witaminą w klasycznym ujęciu. Coraz nowe publikowane badania są tego najlepszym potwierdzeniem. Ostatnio okazało się, że witamina D może być markerem zdrowia, a jej niskie stężenie może zwiastować śmierć. Poziom witaminy D, a ryzyko śmierci Czy trzeba [...]
Wykorzystanie mleka poddanego procesowi sterylizacji oznaczonego skrótem UHT (z j.ang. Ultra High Temperature) jest równie wartościowe, jak pozostałe rodzaje mleka. Co więcej, naukowcy z Francji odkryli, że białka zawarte w mleku poddanym tego typu procesowi obróbki cieplnej są szybciej wchłaniane. Naukowcy twierdzą, że wykorzystanie mleka [...]
[...] ± 2,7 min. Wnioski i uwagi Napoje o podobnej zawartości kalorycznej, ale o różnych proporcjach węglowodanów oraz białek, miały podobny wpływ na regenerację mięśni i wyniki próby czasowej u dobrze wytrenowanych kolarzy. Jak widać, po zakończonym treningu interwałowym najlepiej podawać same węglowodany lub węglowodany + proteiny. Jeśli nie [...]
Przyprawianie posiłków chilli może przyspieszyć efekty diety redukcyjnej. Holenderscy dietetycy opublikowali w PLoS One artykuł, w którym przedstawili wyniki swoich badań na temat kapsaicyny, najbardziej aktywnej substancji znajdującej się w chilli. Kapsaicyna To ona odpowiada za ostry smak papryczki chilli. W organizmie wchodzi ona w interakcję z [...]